:جستجو
مراکز قرآنی
منتخبين مراكز قرآني
تفسیر نور
تواشیح
پرتال ثامن الائمه
زمان
 

سه شنبه 16 آبان 1402

 
 
خلاصه آمار سايت
 
 
 
 
.امام علي (عليه السلام) مي فرمايند : آن كس كه در عيب خود بنگرد از عيب جويي ديگران باز خواهد ماند .
 
 

تفسیر موضوعی قرآن کریم

برگرفته شده از کتاب پیام قرآن نوشته آیت الله العظمی مکارم شیرازی


صراط مستقيم

در ششمين آيه سوره حمد آمده است: ( اِهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيمَ ): «ما را به راه راست هدايت كن» كه شبانه روز آن را چندين باربه خدا عرضه مى داريم.
راهى كه ما را به تو و به آنچه موجب رضاى تو است برساند، راهى جداى از راه كسانى كه غضب تو آنها را فرو گرفته، و همچنين جداى از راه گمراهان.
خدايا ما را هم به اين راه هدايت فرما; و هم در اين راه ثابت و پايدار و برقرار بدار.
بى شك صراطِ مُسْتَقيم مفهوم بسيار وسيع و گسترده اى دارد و لذا بعضى آن را به معنى اسلام و بعضى قرآن و بعضى پيامبر(صلى الله عليه وآله) و امامان راستين، و بعضى به آيين الله، و بعضى به معنى راه و روش انبياى الهى تفسير كرده اند، كه هر كدام از اينها مى تواند بخشى از مفهوم وسيع آيه را تشكيل دهد.
ولى در روايات متعدّدى كه به طرق مختلف، از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) نقل شده به يكى از بارزترين مصاديق اشاره شده است; زيرا صراط مستقيم به راه و روش على بن ابيطالب(عليه السلام) و يا محمّد و آل محمّد(صلى الله عليه وآله) تفسير شده است.
حاكم حسكانى در شواهد التّنزيل از جابر بن عبدالله انصارى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله)نقل مى كند كه فرمود:
«اِنَّ اللهَ جَعَلَ عَلِيّاً وَ زَوْجَتَهُ وَ اَبْنائَهُ حُجَجَ اللهِ عَى خَلْقِهِ وَ هُمْ اَبْوابُ الْعِلْمِ فى اُمَّتى، مَنْ اِهْتَدى بِهِم هُدِىَ اِلى صِراط مُسْتَقيم »:
«خداوند على(عليه السلام) و همسرش (فاطمه زهرا(عليها السلام)) و فرزندان او را حجّت هاى الهى بر خلقش قرار داده، و آنها درهاى علم در امّت من هستند; هر كس به وسيله آنها هدايت شود، به صراط مستقيم هدايت شده است. (1)
و در حديث ديگرى از ابن عبّاس از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) چنين نقل مى كند كه به على بن ابيطالب(عليه السلام) فرمود: «اَنْتَ الطَّريقُ الْواضِحُ وَ اَنْتَ الصِّراطُ الْمُسْتَقيمُ وَ اَنْتَ يَعْسُوبُ الْمُؤمِنينَ »: «تو راه روشن و صراط مستقيم و رهبر مؤمنان هستى». (2)
و نيز در حديث سوّمى از ابن عبّاس نقل مى كند كه در تفسير: (اِهْدِنَا الصِّراطَ المُسْتَقيم ) مى گفت: «قُولُوا ـ مَعاشِرَ الْعِبادِ ـ اِهْدِنا اِلى حُبِّ النَّبِىِّ وَ اَهْلِ بَيْتِهِ! »: «اى بندگان خدا بگوئيد، خدايا ما را به محبّت پيامبر و اهل بيتش هدايت كن». (3)
و در حديث چهارمى از ابوبريده در ذيل اين آيه نقل مى كند كه گفت: «منظور (از صراط مستقيم) مسير محمّد(صلى الله عليه وآله) و آل او است». (4)
اين حديث را علامّه ثعلبى در تفسيرش آورده است. (5)
شيخ عبيدالله حنفى در كتاب ارجح المطالب نيز آن را از ابوهريره نقل كرده است. (6)
در حديث پنجمى كه در شواهد التّنزيل آمده، از عبدالرّحمن بن زيد از پدرش در تفسير آيه: (صِراطَ الَّذينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ ) نقل مى كند كه گفت: «هَوَ النَّبِىُّ وَ مَنْ مَعَهُ وَ عَلِىُّ بْنُ اَبى طالِب وَ شيعَتُهُ ». (7)
در منابع شيعه و پيروان مكتب اهل بيت نيز روايات متعدّدى در اين زمينه وارد شده از جمله در روايتى از امام صادق(عليه السلام) در تفسير آيه: (صِراطَ الَّذينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِم )آمده است كه فرمود: «يَعْنى مُحَمَّداً(صلى الله عليه وآله) وَ ذُرِّيَّتَهُ عَلَيْهِمُ السَّلامُ »: «مقصود محمّد(صلى الله عليه وآله)و ذريه او است». (8)
به اين ترتيب بارزترين و روشن ترين مصاديق صراط مستقيم، راه پيامبر و على(عليه السلام)و فرزندان معصوم او از نسل فاطمه زهرا(عليها السلام) است كه هر كس چنگ به ريسمان ولاى آنها زند و در خطّ آنها حركت كند، قدم در راه مستقيمى گذارده است كه او را به خدا نزديك، و از گمراهى و انحراف دور مى سازد.



پی نوشت ها

1. شواهد التّنزيل، جلد 1، صفحه 58، حديث 89.
2. همان مدرك، حديث 88.
3. همان مدرك، حديث 87.
4. همان مدرك، روايت 88.
5. تفسير ثعلبى بنا به نقل كفاية الخصام، صفحه 345.
6. ارجح المطالب، صفحه 85 (طبع لاهور).
7. شواهد التّنزيل، جلد 1، صفحه 66، حديث 105.
8. نورالثقلين، جلد 1، صفحه 23، حديث 101 (براى آگاهى بيشتر نسبت به اين احاديث به تفسير نور الثقلين و تفسير برهان مراجعه فرماييد).


 
عکس روز
 

 
 
نوا
 

Salavate emam reza

 
 
ورود اعضاء
   
 
اخبار قرآني
 
 
  محفل انس با قرآن کریم به مناسبت ایام بهار قرآن در محل بنیاد تعاون سپاه کشور
  موسسه فرهنگی قرآن وعترت ثامن‌الائمه علیه السلام در نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت اصفهان
  حضور پسران ودختران نسیم رحمت در جشن انقلاب و راهپیمایی ۲۲ بهمن ماه سال 1402
  مراسم آیین نمادین زنگ انقلاب به مناسبت دهه فجر
  جشن عبادت دانش آموزان سوم دبستان دخترانه نسیم رحمت
  حضور خادمان امام رضا در دبستان و پیش دبستانی پسرانه نسیم رحمت
  جشن پایان سال تحصیلی نوآموزان پیش دبستانی های موسسه فرهنگی آموزشی نسیم رحمت رضوی
  برگزاری همایش اساتید، مربیان و معلمین موسسه فرهنگی قرآن و عترت ثامن الائمه علیهم السلام و نسیم رحمت رضوی
  برگزاری محفل انس با قرآن کریم در شهر افوس با همکاری مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت ثامن الائمه علیه السلام
  به وقت کلاس رباتیک
 
 
 
میهمانان دانشجویان خردسالان   فارسی العربیة English
كليه حقوق اين سايت مربوط به مؤسسه ثامن الائمه(ع) ميباشد