:جستجو
مراکز قرآنی
منتخبين مراكز قرآني
تفسیر نور
تواشیح
پرتال ثامن الائمه
زمان
 

شنبه 27 آبان 1402

 
 
خلاصه آمار سايت
 
 
 
 
.امام علي (عليه السلام) مي فرمايند : بهترين مردم كسي است كه بار مردم را به دوش كشد .
 
 

تفسیر موضوعی قرآن کریم

برگرفته شده از کتاب پیام قرآن نوشته آیت الله العظمی مکارم شیرازی


آیا حکومت انتصابی است یا انتخابی؟


پاسخ اين سؤال با مبناهاى مختلف متفاوت مى شود. آنها كه پيرو مذهبى نيستند و يا اگر مذهبى دارند آن را محدود به مسائل شخصى مى دانند و از قلمرو مسائل اجتماعى به كلى بيگانه مى شمرند، مانند بسيارى از مسيحيان پاسخشان به اين سؤال روشن است.
آنها مى گويند: حكومت در بهترين شكل آن بايد از سوى مردم باشد; و چون اتفاق آراء در اين امر غالباً ممكن نيست، بايد به دنبال انتخاب حاكمان از سوى اكثريت بود.
ولى جالب اين است كه طرفداران اين عقيده حكومت هايى را كه به زور و از طريق توسل به كودتاى نظامى و قهر و غلبه نظاميان بر سر كار آمده است، به رسميت مى شناسند; و براى آن ها مهم نيست كه حكومت از چه راهى بر سر كار آمده؟! مهم آن است كه ببينيم چه كسى برمسند قدرت است، و مى تواند قدرت خود را تثبيت كند.
به همين دليل در آغاز هر حكومتى كه در هر نقطه اى از جهان صورت مى گيرد، كمى صبر مى كنند; تا ببينند آيا كودتا پيروز مى شود يا نه؟ اگر پيروز شد و پايه هاى آن محكم گرديد، همه حكومت هاى دنياى مادى ـ يكى پس از ديگرى ـ آن را به رسميت مى شناسند.
عجيب تر اينكه به گفته نويسنده الفقه الاسلامى و ادلته تمام فقهاى مذاهب چهارگانه اهل سنت نيز همين عقيده را دارند كه امامت و حكومت ممكن است، با قهر و غلبه حاصل شود; و كسى كه بازور بر سر كار آيد; حاكم واجب الاطاعه است! بى آنكه نياز به بيعت مردم يا جانشينى امام و خليفه قبل داشته باشد. (1)
در بعضى از كلمات فقيه معروف اهل سنت، احمد حنبل، اين معنى با صراحت بيشترى آمده است; او امامت را نه مشروط به عدالت مى داند، و نه علم و فضيلت; و حديثى نقل مى كند كه مطابق آن هر كس با قدرت شمشير بر سر كار آمد خليفه و اميرمؤمنان است; و براى هيچ كس جايز نيست كه او را امام نداند; خواه نيكوكار باشد يا فاجر! (2)
نظير همين معنى در منهاج السّنن آمده است. (3)
ممكن است كسى بگويد كه ابراز چنين عقيده اى فقط از سوى كسانى كه هيچ گونه ايمانى به خدا ندارند، امكان پذير است; ولى كسانى كه دم از ايمان و اسلام مى زنند و ارزش هاى ويژه حكومت مانند ايمان و عدالت را به رسميّت مى شناسند; چرا چنين فتوايى بدهند؟!
ولى اگر به اين حقيقت توجّه كنيم كه آنها غالباً در صدد توجيه وضع موجود خلفاى نخستين و بنى اميّه و بنى عباس، و همگامى و همراهى با آنها بودند; تعجّب نخواهيم كرد; كه حكومت ظالمان و فاجرانى را كه با قهر و غلبه و شمشير بر سر كار آمده اند را به رسميّت بشناسند.
به هرحال هر گاه از ديدگاه قرآن مجيد به اين مسأله بنگريم ; روشن است كه حكومت در درجه اوّل مخصوص ذات پاك خداوند است; سپس براى هر كس كه خدا حكومت را به او عطا كند.
قرآن مجيد در چندين آيه مى گويد: (اِنِ الْحُكْم اِلاّ لِلّهِ):«حكم و فرمان، تنها از آن خدا است». (4)
همين مضمون در آيات ديگر قرآن نيز ديده مى شود.
«حكم» در اينجا معنى وسيعى دارد كه هم حكومت را شامل مى شود، و هم داورى و قضاوت را.
در واقع توحيد خالقيّت، ملازم توحيد حاكميّت است. يعنى هنگامى كه بپذيريم سراسر عالم آفرينش مخلوق خدا است، بايد قبول كنيم كه ملك تامّ او است; و طبيعى است كه حاكميّت مطلق بر چنين جهانى قبل ازهر كس و هر چيز از آن او خواهد بود. بنابراين حاكميت ها بايد به او منتهى شود، و به فرمان او صورت گيرد; و هر كس بدون اذن و فرمان او بر مسند حكومت بنشيند، متجاوز و غاصب است!
اين ديدگاه از توحيد افعالى پروردگار كه يكى از شاخه هاى آن توحيد مالكيت و حاكميّت است، سرچشمه مى گيرد و براى خدا پرستان موحّد كاملا شناخته شده است; همان گونه كه ديدگاه هاى مكتب هاى الحادى بر كسى پنهان نيست. (دقّت كنيد)
به همين دليل ما پيامبران الهى را حاكمان اصلى از سوى او مى دانيم; و نيز به همين دليل پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) در اوّلين فرصت ممكن يعنى هنگامى كه به مدينه هجرت فرمود و زمينه را براى «تشيكل حكومت» آماده ديد، بلافاصله حكومت را تشكيل داد.
بعد از او نيز كسانى حقّ حكومت دارند، كه بى واسطه يا باواسطه از سوى او براى اين مقام تعيين شده باشند.
روايات متعدّدى وجود دارد كه اميران و امامان و جانشينان پيامبر(صلى الله عليه وآله) را با صراحت در «دوازده نفر» خلاصه مى كند، و منابع و مدارك آن، از معروف ترين كتب شيعه و اهل سنّت ـ در جلد گذشته پيام قرآن آمده ـ است، اين حق را به امامان دوازده گانه اهل بيت (عليهم السلام)مى دهد. (چرا كه هيچ تفسير قابل قبولى براى اين روايات جز آنچه گفته شده ارائه نشده است).
بر اساس همين تفكّر در زمان غيبت حضرت مهدى (عج) نيز كسانى حقّ حكومت دارند، كه از سوى او به طور خاص يا به طور عامّ براى احراز اين مسئوليت منصوب شده باشند.
از مجموع آنچه در بالا گفته شد نتيجه مى گيريم كه «حكومت» از ديدگاه يك مسلمان موحّد بايد از سوى خدا تعيين شود; حتّى اگر حقّى را براى مردم قائل شويم آن حق نيز بايد از سوى خدا معيّن گردد و هرگز يك موحّد خداپرست نمى تواند اراده خلق را بى آنكه منتهى به اراده خالق شود، به عنوان اساس حكومت بپذيرد. (دقّت كنيد)
و اينكه بعضى از نا آگاهان نوشته اند: «اين حقيقت ملموس را همه درك مى كنند كه هركس را اكثريت مردم به زمامدارى برگزينند، و پشتيبانش باشند حاكم مى شود; زيرا نيروى اصلى جامعه خود مردم هستند ... اين مردم هستند كه ولايت را به كسى مى دهند; و به حاكميّت او عينيت مى بخشند» با تفكّر توحيدى سازگار نيست.
ما مى گوييم تفكّر توحيدى عكس اين را بيان مى كند مى گويد: اين خدا است كه ولايت را به كسى مى دهد و به حاكميّت او عينيت مى بخشد، و اگر مردم در اين زمينه حقّى دارند، آن هم به اذن و فرمان او است.
كوتاه سخن اينكه تفكّر توحيدى «حكومت» را از سوى بالا مى بيند، و تفكّرات الحادى از سوى پايين!



پی نوشتها :

1. الفقه الاسلامى و ادلته، جلد 6، صفحه 682.
2. الاحكام السّلطانيه، صفحه 20.
3. منهاج السّنن ، كتاب البغاة، صفحه 518.
4. سوره انعام، آيه 57 و سوره يوسف، آيه 40 و 67.



 
عکس روز
 

 
 
نوا
 

Salavate emam reza

 
 
ورود اعضاء
   
 
اخبار قرآني
 
 
  محفل انس با قرآن کریم به مناسبت ایام بهار قرآن در محل بنیاد تعاون سپاه کشور
  موسسه فرهنگی قرآن وعترت ثامن‌الائمه علیه السلام در نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت اصفهان
  حضور پسران ودختران نسیم رحمت در جشن انقلاب و راهپیمایی ۲۲ بهمن ماه سال 1402
  مراسم آیین نمادین زنگ انقلاب به مناسبت دهه فجر
  جشن عبادت دانش آموزان سوم دبستان دخترانه نسیم رحمت
  حضور خادمان امام رضا در دبستان و پیش دبستانی پسرانه نسیم رحمت
  جشن پایان سال تحصیلی نوآموزان پیش دبستانی های موسسه فرهنگی آموزشی نسیم رحمت رضوی
  برگزاری همایش اساتید، مربیان و معلمین موسسه فرهنگی قرآن و عترت ثامن الائمه علیهم السلام و نسیم رحمت رضوی
  برگزاری محفل انس با قرآن کریم در شهر افوس با همکاری مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت ثامن الائمه علیه السلام
  به وقت کلاس رباتیک
 
 
 
میهمانان دانشجویان خردسالان   فارسی العربیة English
كليه حقوق اين سايت مربوط به مؤسسه ثامن الائمه(ع) ميباشد